Industrial Research Forum oznamuje předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 2. čtvrtletí 2015

Úvod

Industrial Research Forum bylo založeno společnostmi CBRE, Colliers, DTZ a JLL s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Na začátku roku 2015 se pátým členem Industrial Research Fora stala agentura Cushman & Wakefield. Členové Industrial Research Fora sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 2. čtvrtletí 2015.

Nové prostory dokončené ve 2. čtvrtletí 2015

Ve druhém čtvrtletí 2015 bylo dokončeno celkem 92,000 m2 skladových ploch v  osmi průmyslových parcích na území České republiky. Největší dokončené projekty zahrnují skladovou halu pro společnost Červa Export Import v areálu Prologis Park Prague Airport (32 100 m2) a prostory pro firmu Mall.cz v Prologis Parku Prague-Jirny (28 900 m2). Celková plocha moderních skladových a průmyslových prostor v ČR tak vzrostla na 5,24 milionů m2.

Projekty ve výstavbě

Ve výstavbě se nachází celkem 505 600 m2 skladových a výrobních ploch, z čehož 81 % bylo na konci června předpronajatých. Ve druhém čtvrtletí byla zahájena výstavba několika větších budov, především skladové haly pro Globus v Prologis Parku Prague-Jirny (29 200 m2), výrobních prostor pro Faiveley Transport v areálu VGP Park Plzeň (21 700 m2) a haly C v Business Parku Ostrava developerské společnosti Contera (18 700 m2), která bude po dokončení z větší části pronajata společnosti Adler Czech.

Distribuční centrum Amazonu v Panattoni Parku Prague Airport (133 000 m2) zůstává největším průmyslovým objektem ve výstavbě, druhým největším projektem je evropské distribuční centrum pro Primark, které vyrůstá v CTParku Bor (61 900 m2). Výstavba obou hal by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí 2015.

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo  ve druhém čtvrtletí stabilní a pohybuje se na úrovni 4,25 EUR/m2/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,00 – 9,00 EUR/m2/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 – 0,65 EUR/m2/měsíc.

Další informace o trhu včetně poptávky a míry neobsazenosti budou zveřejněny Industrial Research Forem během následujících dvou týdnů.

Definice:

Celková výměra a nová nabídka:

Moderní skladové a výrobní prostory třídy A stavěné a vlastněné developerem nebo investorem za účelem pronájmu třetím stranám. Nezahrnuje nemovitosti vlastněné koncovým uživatelem. Nová nabídka zahrnuje výše zmíněné prostory dokončené v daném období, včetně kancelářských vestavků.

Realizovaná poptávka:

Realizovaná poptávka je celková plocha před/pronajatá za určité období. K realizování poptávky dochází v momentě, kdy je podepsána smlouva
o pronájmu nebo smlouva o budoucím pronájmu. Započítávány jsou pouze dlouhodobější pronájmy (delší než jeden rok). Hrubá realizovaná poptávka zahrnuje i renegociace a prodloužení smluv. Čistá realizovaná poptávka oproti tomu počítá nově uzavřené smlouvy a rozšíření stávajících prostor v rámci existujících smluv, podnájmy či předpronájmy.

Míra neobsazenosti:

Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách z celkové výměry skladových a průmyslových prostor včetně kancelářských vestavků
a zázemí.