Vozidla Boxer pro Británii Sériová výroba v závodě Rheinmetall v Kasselu začíná přesně podle plánu

Britský program Boxer se rozbíhá naplno: přesně podle plánu dnes začaly svařovací práce na výrobě prototypů a pro následnou sériovou výrobu mechanizovaného vozidla pěchoty (Mechanised Infantry Vehicle – MIV). Pod záštitou Artec GmbH, společného podniku společností Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann (KMW), tak tento zásadní britský projekt kolového obrněného vozidla vstupuje do rozhodující fáze. Vývoj čtyř britských konfigurací osvědčeného bojového vozidla 8×8 byl zahájen na konci roku 2019. Prvních milníků bylo dosaženo již na podzim 2020. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o modulární konstrukci vozidla Boxer, program MIV využil již stávající kvalifikovaná řešení a konstrukce všude, kde to bylo možné. Proto mohla být výroba prvních dílů zahájena již nyní.

Společnost Rheinmetall bude na základě smlouvy se společností Artec vyvíjet a vyrábět první prototypy ve svém závodě v německém Kasselu. Spojené království dodá do prototypů svoje komponenty, jako jsou dálkově ovládané zbraňové stanice, obecné součásti architektury vozidla, systém místního situačního povědomí nebo systém nouzového osvětlení vozidla. V Kasselu se budou vyrábět i první sériová vozidla.

Prototypy budou mít dodaný obsah

Ačkoli sériová výroba bude zahájena v Německu, většina výrobních činností se v roce 2023 přesune do Spojeného království, a to především do britských závodů společnosti Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) a dceřiné společnosti KMW WFEL. Převážná většina vozidel Boxer určených pro britskou armádu se bude vyrábět ve Spojeném království. Závod Rheinmetall v Kasselu aktivně pracuje na předání know-how – konkrétně svých expertních zkušeností v oblasti svařování – britským kolegům z RBSL.

Britská armáda si celkem objednala přes 500 vozidel Boxer, včetně variant pro přepravu pěchoty, velení a řízení, polních ambulancí a speciálních transportérů. Dodávky vysoce chráněných obrněných vozidel 8×8 mají být zahájeny na konci roku 2022.

Velká Británie se rozhodla vrátit do skupiny uživatelských zemí vozidel Boxer v roce 2019. V listopadu téhož roku britské ministerstvo obrany zadalo prostřednictvím evropské zbrojní agentury OCCAR objednávku společnosti Artec GmbH. Hodnota zakázky činí přibližně 2,6 miliardy eur (2,3 miliardy liber). Artec GmbH je konsorciem společností Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann (KMW); každému z partnerů připadne 50 procent z celkového objemu zakázky.

Boxer – všestranný a prověřený v boji

Boxer je těžký kolový obrněný transportér 8×8, který vyniká vysokou úrovní balistické ochrany a svou modulární konstrukcí – na společnou podvozkovou platformu lze umístit libovolné účelové nástavby. Tato mnohostranná rozmanitost je základem rychlého rozšiřování variant vozidla Boxer. Již nyní se plánují jeho nové varianty i modernizace. K dnešnímu dni mají nasmlouván odběr přibližně 1 200 těchto vozidel ve více než 20 různých konfiguracích čtyři členské státy NATO: Německo, Nizozemsko, Litva a Spojené království. Austrálie – blízký partner NATO – si navíc objednala celkem 211 vozidel Boxer v několika různých verzích, z nichž první již byla dodána.

Kassel – středisko společnosti Rheinmetall pro kolová taktická vozidla

V německém městě Kassel sídlí centrum společnosti Rheinmetall pro kolová taktická vozidla, jehož odborné znalosti sahají od vývoje a výroby prototypů až po sériovou výrobu a logistickou podporu po celou dobu životního cyklu produktu.

Vysoce výkonná kolová obrněná vozidla, jako jsou modely Fuchs/Fox anebo Boxer, budou i v budoucnu tvořit páteř moderních ozbrojených sil a přispívat tak k důvěryhodnosti národní a spojenecké vojenské připravenosti. Závod společnosti Rheinmetall v Kasselu udržuje dlouhou a silnou tradici vývoje a výroby prvotřídních bojových vozidel. Stejně jako po celá desetiletí sjíždějí z montážních linek v průmyslovém parku Kassel-Mittelfeld nejmodernější kolové taktické systémy určené pro německý Bundeswehr i ozbrojené síly spřátelených zemí a partnerů, jako jsou Nizozemsko, Litva, Austrálie nebo Velká Británie.