Společnost Enterprise Investors podpořila IPO společnosti XTB

Společnost X-Trade Brokers (XTB), přední obchodník s cennými papíry v Evropě, včera oznámila dokončení IPO na varšavské burze (WSE). Polský Enterprise Fund VI (PEF VI), private equity fond spravovaný Enterprise Investors (EI), zůstává minoritním akcionářem v XTB:

Společnost XTB je mezinárodní poskytovatel obchodních a investičních produktů, služeb a řešení. Zaměřuje se zejména na CFD (kontrakt na vyrovnání rozdílu). Její platformy pro online obchodování umožňují spolehlivé, rychlé a účinné provedení obchodu v uživatelsky přívětivém prostředí. Společnost XTB je dlouhodobě uznávaná a získala řadu ocenění za inovace a kvalitu nabízených produktů a služeb. Firma byla založena v Polsku v roce 2004 a v současné době zaměstnává přibližně 400 lidí po celém světě. XTB má vedoucí postavení na rostoucích trzích střední a východní Evropy. V západní Evropě již s úspěchem působí ve Španělsku, Portugalsku, Německu a ve Francii (s 30% ročným růstem konsolidovaných tržeb -CAGR, v letech 2012-2015). Příchod společnosti na turecký trh byl prvním úspěšným zahraničním vstupem s lokální regulací na tento velice atraktivní trh. Vedení společnosti očekává, že nedávno zavedené aktivity v zóně volného obchodu v Uruguayi budou sloužit jako platforma pro expanzi na dynamicky se rozvíjející trhy Latinské Ameriky, které mají stále nízkou míru penetrace. V roce 2015 zaznamenala společnost XTB příjmy ve výši 64 milionů eur (meziroční nárůst o 38,2 %) a čistý zisk ve výši 27 milionů eur (meziročně nárůst o 54,3 %).