Rheinmetall dodal australské armádě prvních 25 průzkumných bojových vozidel Boxer 8×8

Společnost Rheinmetall oznámila, že australské armádě předala prvních 25 průzkumných bojových vozidel Boxer 8×8. Předávka se uskutečnila v rámci druhé fáze modernizačního projektu LAND 400 Mounted Combat Reconnaissance Capability v hodnotě 5,2 miliardy dolarů.

Ministr obrany, Hon. Peter Dutton, navštívil středisko vojenských vozidel MILVEHCOE, které Rheinmetall Defence Australia provozuje v Redbanku (Queensland), aby se s vozidly Boxer seznámil.

Rheinmetall místním ozbrojeným silám dodá celkem 211 vozidel Boxer 8×8 v několika různých verzích. 131 z nich bude právě ve variantě průzkumných bojových vozidel. Ta v rámci druhé fáze projektu LAND 400 nahradí australská lehká obrněná vozidla (ASLAV). Dodávka prvních 25 kusů umožňuje armádě v souladu s jejím plánem dosahovat počáteční operační schopnosti. Rheinmetall se zároveň přesouvá do další úrovně druhé fáze programu LAND 400.

Výkonný ředitel společnosti Rheinmetall Defence Australia Gary Stewart uvedl, že schopnost přežití a mobilita vozidla Boxer se ukázaly být pro australskou obrněnou pěchotu klíčové.

„Boxer nabízí schopnosti, které armádě umožní bojovat, přežít a vítězit na moderních, komplexních bojištích dneška i zítřka,“ řekl Gary Stewart a doplnil: „Souběžně Rheinmetall poskytuje australským obranným silám moderní bojové prostředky a zároveň spoluvytváří suverénní průmyslovou kapacitu v oblasti konstrukce a výroby bojových vozidel.“

Gary Stewart dále sdělil, že dodání těchto prvních vozidel bylo možné pouze díky využití stávajících výrobních linek v Německu. To bylo umožněno v rámci plánovaného transferu technologií se záměrem, aby se australští pracovníci a dodavatelé seznámili s výrobními postupy vysoce komplexních vojenských vozidel.

Zhruba 30 zaměstnanců Rheinmetall Defence Australia přímo z Austrálie momentálně působí v Německu. Pracují v závodech Rheinmetallu a od svých německých kolegů přebírají jejich znalosti a zkušenosti. To podporuje úzkou spolupráci a partnerství při výrobě vozidel pro australskou armádu.

„Australští inženýři, projektoví manažeři, svářeči, technici, školitelé a další žijí a pracují se svými kolegy v Německu, aby se blíže seznámili s tím, co a jak Rheinmetall dělá, a prohloubili si zkušenosti s těmito výrobky. To povede – což je rozhodující – k tomu, aby získali patřičné dovednosti a certifikace pro přenos těchto odborných znalostí a duševního vlastnictví do Austrálie,“ pokračoval Gary Stewart.

„Hodláme takto nastartovat a vytvořit základnu pro suverénní australskou výrobu. Tu doplníme o vzájemnou spolupráci s australským sektorem TAFE a univerzitami. Cílem je, abychom zajistili, že z našich vzdělávacích institucí povede trvalá a přímá linka směrem do průmyslových odvětví a výroby vojenských vozidel. To absolventům umožní pochopit, co děláme dnes, aby byli připraveni řešit výzvy zítřka.“

Ústřední úlohu v programu Boxer Australian Industry Capability (AIC) zastává středisko vojenských vozidel MILVEHCOE. V něm bude Rheinmetall pracovat na designu, výrobě a testování vozidel a výcvikových systémů australských Boxerů, na výcviku jejich obsluhy a další podpoře. Úkolem MILVEHCOE je poskytnout suverénní zázemí, kde obranné, průmyslové a výzkumné organizace mohou inovovat a spolupracovat na australské verzi vozidel Boxer i dalších obranných programech.

Vývojové, výrobní a integrační práce v MILVEHCOE jsou v plném proudu, neboť v hlavním výrobním závodě jsou instalovány a uváděny do provozu jednotlivá zařízení a součásti výbavy. Jedná se o klíčové prvky v oblasti přenosu technologií po zahájení plnohodnotné výroby vozidel Boxer v Austrálii. To je naplánováno po uvedení výrobní linky Boxer ve středisku MILVEHCO do provozu.

Zvolený přístup k AIC umožnil Rheinmetallu urychlit zapojení australských firem do výroby prvních 25 vozidel. Rheinmetall uzavřel smlouvy na dodávky výrobků a služeb s více než 20 místními společnostmi a zajistil, že tuzemské malé a střední podniky vyrábějí a dodávají komponenty do každého australského vozidla Boxer.

Boxer – všestranný a prověřený v boji

Boxer je těžký kolový obrněný transportér 8×8, který vyniká svou modulární konstrukcí – na společnou podvozkovou platformu lze umístit libovolné účelové nástavby. Tato mnohostranná rozmanitost je základem rychlého rozšiřování variant vozidla Boxer. Již nyní se plánují jeho nové varianty i modernizace. K dnešnímu dni mají čtyři členské státy NATO nasmlouván odběr přibližně 1 200 těchto vozidel ve více než 20 různých konfiguracích: Německo, Nizozemsko, Litva a Spojené království. Austrálie – blízký partner NATO – si navíc objednala celkem 211 vozidel Boxer v několika různých verzích, z nichž první již byla dodána.