Každá dvacátá vakcína proti COVID-19, která byla celosvětově naočkována, cestovala na palubách letadel Emirates

Vlády a zdravotní úřady po celém světě se snaží zajistit ochranu vlastních obyvatel před onemocněním COVID-19, a to především prostřednictvím rozsáhlé vakcinace. Odhaduje se, že celosvětově byla doposud aplikována více než 1 miliarda očkovacích dávek proti onemocnění COVID-19.* Každá dvacátá dávka vakcíny, která byla ve světě využita k očkování, byla přepravena přes Dubaj na palubách letadel společnosti Emirates.

Emirates SkyCargo, nákladní divize letecké společnosti Emirates, patří k předním mezinárodním nákladním dopravcům, kteří distribuují vakcíny proti COVID-19 a další nezbytný farmaceutický materiál, ochranné pomůcky či dodávky potravin, a to v průběhu celé pandemie. Společnosti se podařilo přepravit přibližně 59 milionů dávek vakcín proti onemocnění COVID-19 do více než 50 destinací po celém světě. Celkově společnost přepravila šest různých druhů vakcín.

Emirates SkyCargo zřídila v Dubaji nákladní centrálu s certifikací GDP (osvědčení distribučních postupů) pro skladování a distribuci vakcín proti COVID-19, které jsou zde uskladněny během přepravy z místa produkce do cílové destinace napříč šesti kontinenty. Díky moderní širokotrupé flotile, inovativnímu vybavení, jako jsou například zařízení Cool Dollies a specializované kontejnery, dokázala Emirates SkyCargo bezpečně a rychle přepravit přibližně 5 % z celkového počtu vakcín proti COVID-19, které byly od října 2020 využity k očkování lidí po celém světě.

V lednu 2021 se nákladní dopravce spojil s předními dubajskými subjekty, včetně DP World, International Humanitarian City a Dubai Airports a společně vytvořili logistickou alianci pro distribuci vakcín (Dubai Vaccine Logistic Alliance), která využívá strategického postavení Dubaje jako globálního uzlu pro distribuci vakcín proti COVID-19 a dalšího zdravotnického materiálu. V únoru tohoto roku Emirates SkyCargo podepsala memorandum s UNIFEC s cílem urychlit přepravu vakcín proti COVID-19 v rámci nástroje COVAX, který usiluje o spravedlivé globální rozdělování vakcín.

Dubaj a Spojené arabské emiráty si během pandemie udržely přední pozici poskytovatele globálních logistických a dodavatelských služeb. SAE se také podařilo velmi rychle zajistit očkování pro své obyvatele a do dnešního dne bylo podáno více než 10 milionů dávek vakcín proti COVID-19. Společnost Emirates také před časem vypravila speciální let EK2021 na oslavu úspěchu, kterého se Spojeným arabským emirátům podařilo v rámci vakcinace dosáhnout.

Emirates SkyCargo je světovým lídrem v nákladní přepravě tepelně citlivých léčiv a vakcín. Více než 200 tun léčiv je denně přepraveno do světa na palubách letadel Emirates, která tak podporuje dodávky léků po celém světě. Společnost nabízí také speciální službu „Emirates Pharma“, jež zajišťuje bezpečnou a efektivní přepravu léčiv citlivých na teplotu. Emirates SkyCargo také velmi úzce spolupracuje s pozemními odbavovacími agenty ve více než 30 destinacích po celém světě, aby zajistila dostatečnou ochranu chladicího řetězce při přepravě farmaceutického nákladu v rámci svého globálního programu Pharma Corridors.

* Zdroj: projekt Our World in Data