Flotila letadel A380 společnosti Emirates bude „létat lépe“ i v příštím desetiletí díky významným investicím podepsaným na dubajském leteckém veletrhu 2023

Flotila letadel A380 společnosti Emirates bude „létat lépe“

Emirates, největší mezinárodní letecká společnost na světě a největší provozovatel letounů A380, zdvojnásobuje své investice s cílem zlepšit provozní efektivitu a dosáhnout maximalizace výkonnosti a spolehlivosti své flotily dvoupatrových letadel i v příštím desetiletí.

Letecká společnost podepsala během dubajského leteckého veletrhu dohody v hodnotě více než
1,5 miliardy USD s rozšířenou sítí poskytovatelů a partnerů, kteří nabízejí špičkové služby na trhu s leteckými náhradními díly a služby údržby, oprav a generálních oprav (MRO).

Emirates bude ve velkém měřítku využívat odborné znalosti a schopnosti partnerů, jako jsou Honeywell, Collins Aerospace, Pratt & Whitney, Safran, Lufthansa Technik, OEM Services, Gameco, Haeco a další, aby optimalizovala životnost své flotily A380 a dosáhla dalšího zvýšení provozní efektivity, v souladu se svými náročnými standardy.

Probíhající aktivity podporují závazek letecké společnosti ke kvalitě a zajišťují, že zákazníci budou moci využívat její charakteristické palubní produkty a služby po mnoho dalších let. Souběžně s pracemi na údržbě flotily letadel A380 pokračuje letecká společnost v realizaci největšího známého programu modernizace v odvětví v hodnotě 2 miliard USD.

Sir Tim Clark, prezident společnosti Emirates Airline, řekl: „Letoun A380 je a bude i nadále velmi důležitou součástí příběhu společnosti Emirates. Jeho velikost a kapacita umožnily společnosti Emirates uvolnit růst na některých z nejrušnějších letišť na světě, otevřely nové možnosti pro cestující a podstatně zvýšily standardy pohodlí pro cestování. Náš trvalý závazek a důvěra v letoun A380 jsou důvodem, proč intenzivně investujeme do udržování flotily v optimální kondici a bezvadném stavu. Letoun A380 zůstane základem naší sítě a nabídky pro zákazníky i v příštím desetiletí a my chceme zajistit, aby naše flotila byla ve špičkové kondici.“

Společnosti Emirates a Collins Aerospace podepsaly dlouhodobou dohodu o podpoře programu generálních oprav hlavního podvozku letadla A380 této letecké společnosti. Společnost Collins je pro Emirates klíčovým partnerem a bude poskytovat místní podporu ve Spojených arabských emirátech pro podstatnou část rozsahu generální opravy programu podvozku letadel A380.

Společnost Safran Landing Systems bude společnosti Emirates poskytovat exkluzivní služby pro nosný podvozek letounu A380. Široký rozsah sítě společnosti Safran, která zahrnuje zařízení MRO v Singapuru a Francii, poskytne společnosti Emirates odborné znalosti, schopnosti a na míru šité podpůrné služby pokrývající životní cyklus přistávacích systémů letounu A380.

Společnost Honeywell bude dodávat kola a uhlíkové brzdy pro 116 letadel A380. Pokročilé konstrukce kol a brzd společnosti Honeywell šetří hmotnost, snižují náklady na údržbu a pomáhají prodloužit celkovou životnost brzd. Údržba kol a brzd bude prováděna v údržbářských dílnách společnosti Emirates.

V rámci patnáctiletého vztahu prodloužila společnost Emirates smlouvu se společností OEMServices na trvalou podporu komponentů pro letadla A380 této letecké společnosti, která zahrnuje dodávky náhradních dílů, opravárenské služby a technickou podporu.

Společnosti Pratt and Whitney a Emirates podepsaly smlouvu o údržbě a podpoře pomocných pohonných jednotek PW980, nejvýkonnějších APU v komerčním provozu. Dohoda zajišťuje společnosti Emirates včasné a efektivní plánování údržby a podporu.

Emirates buduje vybranou síť partnerů MRO, kteří podporují služby základní údržby od přídě k ocasu, a s těmito poskytovateli úzce spolupracuje, aby důsledně dodržovala své obchodní a technické požadavky na výkon.

Společnost Lufthansa Technik bude poskytovat služby základní údržby (Base Maintenance Services) pro letadla A380 a v průběhu příštích tří let bude zajišťovat další kontroly C, které bude provádět společnost Lufthansa Technik Philippines (LTP) v Manile.  Kompetenční centrum společnosti Lufthansa Technik pro služby základní údržby v Manile již od ledna letošního roku provedlo několik náročných kontrol letadel A380 společnosti Emirates. Aerolinka rovněž podepsala se společností Lufthansa Technik smlouvu na hlavní podvozky pro své budoucí požadavky na generální opravy.

Letecká společnost také podepsala smlouvy se společnostmi Gameco se sídlem v čínském Kantonu a Haeco v čínském Xiamenu na kontroly C, které začnou v lednu, resp. únoru 2024.

Společnost Emirates v současné době provozuje téměř 90 letounů A380 a v nadcházejících měsících by měly být do aktivního provozu uvedeny další. V loňském roce společnost zahájila program modernizace, v jehož rámci bylo 67 letounů A380 vyčleněno na obnovu všech kabinových tříd, kromě instalace nových kabin Premium Economy Class. Dosud bylo modernizováno 16 letadel, která jsou nyní v plném komerčním provozu. Projekt, který nemá v tomto odvětví obdoby co do rozsahu a velikosti, řídí výhradně technický tým společnosti Emirates.