Emirates Group oznamuje hospodářské výsledky za finanční rok 2019–20

Skupina Emirates ve své výroční zprávě oznámila výsledky za finanční rok končící 31. března 2020.

Vzhledem k bezprecedentní situaci, v jaké se skupina v důsledku pandemie COVID-19 nachází, se Emirates Group rozhodla za finanční rok 2019-20 nevyplatit žádné dividendy, aby zajistila hotovostní způsobilost celé skupiny.

Jeho Veličenstvo šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline
a Emirates Group, uvedl: „Emirates i dnata si v počátku roku vedly velmi dobře a my jsme byli na cestě k dosažení našich obchodních cílů. Bohužel od poloviny února postihla nejen nás, ale celý svět nepředvídatelná situace v podobě pandemie COVID-19, která zapříčinila okamžitý pokles poptávky po mezinárodní letecké dopravě. Pandemie nebyla ale jediným faktorem, který měl dopad na náš obchod. Stejně tak i posílení amerického dolaru vůči naší měně a větší konkurence na klíčových trzích.“

„I přesto všechno se Emirates Group podařilo dosáhnout zisku. Věřím, že za tím stojí především náš dlouhodobý cíl o udržitelné a odpovědné fungování celé skupiny,“ dodal.

Za rok 2019-2020 společnost Emirates investovala 11,7 miliard AED (3,2 miliard USD) do nových letounů a vybavení, akvizice nových společností, moderních zařízení, nejnovějších technologií i zaměstnaneckých iniciativ.

V listopadu společnost Emirates oznámila závazek ke společnosti Airbus na nákup 50 letounů A350 XWB v hodnotě 16 miliard USD a 30 letounů 787 Dreamliner společnosti Boeing v hodnotě 8,8 miliard USD. První letouny by měly být doručeny v roce 2023.

Klíčové investice společnosti dnata v uplynulém finančním roce zahrnovaly například výrazné rozšíření cateringových služeb v Severní Americe, kde se otevřely nové provozy ve Vancouveru, Houstonu, Bostonu, Los Angeles a San Franciscu. Dnata také dokončila nákup společnosti Alpha LSG a stala se tak jediným akcionářem největší britské společnosti poskytující catering, maloobchod a logistiku ve Velké Británii.

Napříč více než 120 dceřinými společnostmi pracovní síla skupiny Emirates zůstává prakticky stejná se 105 730 zaměstnanci, kteří reprezentují přes 160 různých národností.

„Pandemie COVID-19 bude mít na výkonost naší skupiny obrovský dopad i v následujícím roce. I přesto nadále pokračujeme v přijímání dalších opatření, která slouží nejen k zajištění bezpečné nákladní přepravy, ale také podporují naši práci na obnovení činnosti celé skupiny. Očekáváme, že aktuální situace může trvat i 18 měsíců, než se poptávka po letecké dopravě vrátí na úroveň před pandemií. Jakmile to situace dovolí, Emirates i dnata jsou připravené obnovit svoji činnost,“ dodal šejk Ahmed.

Detailní přehled finančních výsledků Emirates Group za finanční rok 2019–20 v anglickém jazyce je k dispozici zde.