Květinový dům představí jedinečnou technologii pro výrobu skla od Zdeňka Lhotského

Praha, 7. května 2015 – Společnost Flow East s potěšením oznamuje, že ve dvoupatrovém vstupním atriu do budovy Květinového domu umístí dílo Zdeňka Lhotského využívající unikátní technologii Vitrucell, kterou tento přední český umělec pracující především se sklem sám vynalezl. Bude to vůbec poprvé, kdy bude tento originální proces výtvarného zpracování skla k vidění ve veřejné budově.

Na vývoji technologie Vitrucell pracoval Zdeněk Lhotský přes dvacet let. Jedná se o novou a velmi odlišnou metodu tavení skla ve formě, která integruje tradiční postupy s moderními technologiemi. Tato unikátní plástvová struktura umožňuje vzájemnou souhru formy a světla, v níž se úspěšně pojí kontrastující kvalita precizního provedení a fascinace materiálem.

„Velmi nás těší, že budeme moc vystavit geniální dílo Zdeňka Lhotského v Květinovém domě,“ řekl James Woolf, předseda představenstva a zakladatel Flow East. „Nestává se často, že se podaří vytvořit něco tak nového a naprosto ojedinělého ve světě výtvarného zpracování skla. Jsme tedy poctěni, že můžeme zprostředkovat tuto průlomovou technologii návštěvníkům Květinového domu,“ dodal James Woolf.

Důraz na sklo, světlo a transparentnost

James Woolf vysvětluje logiku za propojením Zdeňka Lhotského s novou budovou na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice: „Architekti z Chapman Taylor pro nás navrhnuli Květinový dům jako plně funkční a vysoce efektivní komerční budovu, která má ale zároveň svůj jedinečný charakter odrážející se v transparentnosti, hře světla a barvách budovy.  Vířivé textury skla a bronzu fasády Květinového domu činí společně s prostupováním denního světla umělecký prvek, který vytváří vzdušnou eleganci v rámci celého prostoru Václavského náměstí.  Věříme, že touto naší iniciativou budeme inspirovat i další společnosti, abychom napomohli obnově Václavského náměstí a navrátili ho zpět k jeho dřívější slávě.“

„Květinový dům je o světle, takže je zcela přirozené, že jsme oslovili jednoho z předních světových umělců pracujícího se sklem, abychom tak stvrdili samotný charakter budovy. Byli jsme opravdu rádi, že pan Lhotský přijal tuto uměleckou výzvu a my tak budeme moci rezidentům Prahy a návštěvníkům budovy zprostředkovat revoluční technologii Vitrucell,“ dodal James Woolf.

Zdeněk Lhotský: inovátor ve světe skla v oblasti umění a architektury

Zdeněk Lhotský (58) je mezinárodně uznávaný umělec a sochař specializující se na sklo. Jeho díla se objevila na více než 240 výstavách v Evropě, USA, Blízkém východě a regionu Asie-Pacifik. Získal řadu ocenění vč. Bavorské státní ceny za design.

Zdeněk Lhotský realizoval řadu děl pro prominentní společnosti, instituce a soukromé klienty po celém světě. Získal tak světovou reputaci za jeho architektonické kompozice. Pracoval jak na rozsáhlých zakázkách, tak na menších dílech, které se vejdou na lidskou dlaň.

Je často právem označován za inovátora, který po celou dobu své umělecké kariéry experimentuje s novými a geniálními metodami. Pracuje s pozoruhodnými vlastnostmi skla pro dosažení jedinečné vizuální podoby.  Pro svou práci nejčastěji využívá tavení skla, fúzování, lehání, pískování a malování.  Jeho nejnovější inovací, která byla vyvíjena po dobu dvaceti let, je technologie známá jako Vitrucell. Je to unikátní plástvová struktura umožňující vzájemnou souhru formy a světla, v níž se úspěšně pojí kontrastující kvalita precizního provedení a fascinace materiálem.

V České republice je znám díky mnoha dílům, a jakožto „národní poklad“ v rámci světové umělecké komunity se mezi veřejností možná nejvíce proslavil slavnou křišťálovou soškou pro filmové ocenění Český lev.

Zdeněk Lhotský žije a pracuje v Pelechově v Železném Brodě.

Zdeněk Lhotský se proslavil také spoluprací s dánským designérem  Bjȍrnem Nȍrgaardem, kdy pro dánský královský pár – královnu Margaretu II a prince Henrika – odléval 7,5 tunový skleněný sarkofág umístěný v katedrále v Roskilde.