Návrat Dublinu na evropské kancelářské trhy

LONDÝN, 6. srpna 2015 – V Dublinu došlo v první polovině letošního roku k nejvýraznějšímu nárůstu nájemného kancelářských prostor v Evropě, a to o 25 %. Vyplývá to z nejnovější Zprávy o vývoji kancelářského trhu v regionu EMEA v 1. polovině 2015, kterou vypracovala společnost Colliers International. Dalšími městy, která zaznamenala růst, byly Belfast, Bratislava, Manchester a Lisabon.

Paul Finucane, ředitel oddělení Business Space, Colliers International Irsko, řekl: „Kancelářský trh v Dublinu je za posledních 12 měsíců na vzestupu, zejména díky sebevědomému trhu, posilující ekonomice a nedostatku kvalitních prostor. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat.“

Vývoj nájemného kancelářských prostor byl podle společnosti Colliers v prvních šesti měsících letošního roku v souladu s vlídnějším ekonomickým prostředím. Zejména v západní Evropě stále více trhů inklinuje k růstu nájemného a tam, kde jsou tržní podmínky příznivé, se nájmy také stále zvyšují (nebo jsou k tomuto růstu připraveny), což je podpořeno přísnými podmínkami pro novou výstavbu v tomto bodě cyklu.

Klíčové závěry:

„Za předpokladu, že situace v Řecku nevykolejí ekonomické oživení, očekáváme, že nájemné bude i v nadcházejících 12 měsících odrážet nedávnou dynamiku ekonomiky. Očekáváme další růst nájemného v Dublinu, na klíčových kancelářských trzích ve Velké Británii a v části jižní Evropy (Madrid, Barcelona, Milán a Lisabon), a to i přesto, že růst je většinou omezený na klíčové oblasti na sekundárních trzích,“ řekl Bruno Berretta, senior analytik z oddělení průzkumu trhu v regionu EMEA, Colliers International, a dodal: „Hledání výnosů a pozitivnější výhledy ekonomiky v jižní Evropě přiměly investory k postoupení většího rizika. Klíčová kancelářská centra regionu tak zaznamenala příslušnou cenovou úpravu. V prvních šesti měsících letošního roku výnosy prostor nejvyšší kategorie posílily o 30 bps v Miláně a Římě a o 25 bps v Madridu a Lisabonu.“

Zpráva o vývoji kancelářského trhu v regionu EMEA v 1. polovině 2015 společnosti Colliers International naznačuje, že nájemné bude pravděpodobně klesat ve východní části kontinentu, konkrétně v Moskvě, Petrohradu a v Kyjevě.