Kapesné moderně: předplacené platební karty i mobilní aplikace

Online kapesné ulehčuje život rodičům a učí děti hospodařit

Se začínajícím školním rokem rodiče přemýšlejí, jak svým potomkům dávat peníze na nutné výdaje, školní pomůcky či koníčky a zábavu. Ačkoliv má každé dítě jiné potřeby, je vždy důležité pečlivě zvážit, nejen kolik korun měsíčně, ale i jakou formou je bude dostávat. Kromě pořizování osobních věcí učí správně nastavené kapesné děti finanční gramotnosti a zodpovědnosti. Společnost MasterCard proto představuje dva partnerské produkty, které pomohou rodičům v rozhodování.

Prvním produktem je předplacená platební karta BLESK peněženka, určená spíše starším žákům a středoškolským studentům bez vlastního bankovního účtu. Karta je provozována ve spolupráci se společnostmi MasterCard, CZECH NEWS CENTER a MOPET CZ. Funguje na českém trhu již téměř rok. Není svázána s bankovním účtem, ale pouze s mobilním číslem, na něž se karta registruje. „Rodič může BLESK peněženku nabít na určitou částku každý měsíc, a to jak v hotovosti, tak elektronicky. Dítě ji pak používá jako běžnou platební kartu, učí se, jak s kartou správně zacházet, a vnímá finanční limit, který měsíčně má. Kartu totiž nelze přečerpat,“ říká Matouš Michněvič, ředitel pro produkty, MasterCard.

Z průzkumu MasterIndex vyplynulo, že pro 18 % dotázaných je předplacená karta ideálním prostředkem právě pro kapesné. 23 % respondentů na předplacených kartách oceňuje to, že jim umožní nenosit u sebe hotovost, 16 % vidí jako benefit možnost snadněji kontrolovat výdaje a 12 % je rádo, že si kvůli kartě nemusí zakládat účet v bance.

Druhým chystaným produktem je služba biip. Biip je chytrá mobilní aplikace s dobíjecí bezkontaktní platební kartou, která pomáhá lépe hospodařit s penězi, učit zodpovědnosti při utrácení a šetřit na přání. Jedná se o bezpečnou platební kartu a mobilní aplikaci připravenou pro děti od deseti let. Díky mobilní aplikaci biip mohou rodiče mít přehled o výdajích potomka a rovněž ho zapojit do finančního hospodaření. Aplikace umožňuje, aby si dítě odkládalo peníze stranou na splnění nějakého většího snu. „Nespoří si tedy již fyzicky mince do prasátka, ale moderně na internetu. Biip je hravá forma učení finanční gramotnosti, kterou dnešní děti tolik potřebují,“ vysvětluje Radek Havlík, ředitel společnosti MOPET CZ, jež službu společně s Českou spořitelnou a MasterCard provozuje. „Rodič v přehledu vidí, jak si jeho dítě vede, může ho motivovat k rychlejšímu dosažení požadované částky,“ dodává Radek Havlík. Ani kartu biip nelze přečerpat, navíc funguje jako běžná platební karta v tom ohledu, že ji při ztrátě rodič snadno zablokuje. Středoškoláci si na ni mohou nechat také posílat peníze vydělané na brigádě. Tato služba bude uvedená na trh v září tohoto roku, více informací naleznete na www.biip.cz.

„Dnešní děti jsou zvyklé pracovat odmalička s moderními informačními technologiemi. Proto by mělo být i jejich finanční vzdělávání vedeno touto formou. Musejí si zvykat na to, že v dnešním světě financí mají zásadní místo právě platební karty a internetové, potažmo mobilní bankovnictví,“ uzavírá Matouš Michněvič.