Emirates v rámci své dlouhodobé strategie navýší investice do vína

Za rok 2015 společnost utratila za vína více než 140 milionů amerických dolarů

DUBAJ, SAE, 6. dubna 2016 – Emirates i nadále masivně investuje do svého prvotřídního vinného programu. V roce 2015 letecká společnost zakoupila rekordních 13 milionů lahví vína v hodnotě 140 milionů amerických dolarů, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Vína jsou určena pro cestující všech tří tříd. Většina z nich se bude na palubě servírovat za sedm až deset let.

Navýšení investic do vína je reakcí Emirates na rozšiřování letecké sítě destinací. Zároveň tím aerolinka plní závazek nabízet svým zákazníkům ten nejlepší možný produkt. V roce 2015 cestující Emirates spotřebovali napříč všemi třemi třídami 11,4 milionů lahví vína. Jenom v ekonomické třídě se vypilo 10 milionů samostatně servírovaných lahví. Jedná se o 27% nárůst oproti předešlému roku, kdy se ve všech třídách spotřebovalo 9 milionů lahví.

„V každém ohledu našeho podnikání se zaměřujeme na poskytování toho nejlepšího zážitku našim zákazníkům. Proto jsme v průběhu několika let vytvořili vinný program, do kterého jsou zapojeny exkluzivní vinice z celého světa. Jsme hrdí na to, že naše vinné lístky jsou srovnatelné s těmi, které mohou lidé najít v těch nejlepších restauracích po celém světě,“ řekl prezident Emirates Airline Tim Clark a dodal: „Mnoho našich zákazníků si odrůdy a kvalitu našich vín, která na palubách nabízíme, velmi pochvaluje a diví se, jak se nám daří takhle vzácné a exkluzivní ročníky získat. Odpovědí je dlouhodobé plánování a investice.“

Základem vinné strategie Emirates je jedinečná metoda nákupu mimořádných vín zvaná “En Primeur“, tedy nákup několik let před tím, než jsou láhve vůbec vypuštěny na trh. Víno tak má čas správně dozrát ještě předtím, než je podáváno na palubě. Zatímco většina leteckých společností pořizuje vína od prodejních agentů či v rámci tendrů, Emirates má vlastní tým znalců, kteří si již vybudovali pevný vztah s některými z nejprestižnějších světových vinic. To aerolince dává možnost svým zákazníkům nabízet exkluzivní a vzácná vína.

Od roku 2006 Emirates do vín investovala 690 milionů amerických dolarů, z nichž některá budou připravená k otevření až v roce 2025. Vinný sklep Emirates – největší mezi všemi leteckými společnostmi – v současné době ukrývá 2,2 milionu lahví archivních vín.

Emirates a Bordeaux

Přibližně polovina vín (1,8 milionu lahví) zakoupených v roce 2015 pro první a byznys třídu pocházela z regionu Bordeaux. Právě tato vína jsou pilířem vinné nabídky Emirates. Zhruba 60 % všech červených vín podávaných v první a byznys třídě pochází z Bordeaux.

„Vína z regionu Bordeaux jsou základem naší nabídky, protože se velmi dobře párují s naší rozsáhlou nabídkou jídel – od bílého a červeného masa až po vegetariánské pokrmy. Tato vína vybíráme nejen pro jejich chuť, ale i proto, že si uchovají kvalitu i na palubě letadla,“ řekl Tim Clark.

I proto Emirates rozšířila svou nabídku vín Bordeaux také o bílá vína. Od tohoto roku si tak cestující mohou pochutnat na Pavillon Blanc du Château Margaux, bílé variantě Château Margaux, ale i na ročnících La Clarté de Haut-Brion, která jsou vzácná a exkluzivní díky nízké produkci. Ostatní bílá vína z Bordeaux, která budou přidána do palubní nabídky, zahrnují Château Smith Haut Lafitte a Château Malartic-Lagravière.

Emirates rozšiřuje nabídku vín

V posledním roce Emirates zařadila do své denní nabídky 10 vín. V současné době si cestující na svých letech na palubách všech tří tříd mohou vybrat ze široké škály 70 šampaňských, vín a portského a cestu do kterékoliv ze 150 destinací Emirates si ještě více zpříjemnit.

„Existuje jen velmi málo výrobců, kteří jsou schopni dodat takové množství, které potřebujeme, v takové kvalitě, kterou požadujeme. Proto jsme se rozhodli, že se zaměříme na kvalitu a oslovíme přímo vinice a producenty a když to bude nutné, koupíme menší pozemky. Je sice velmi logisticky náročné denně servírovat 70 různých vín v rámci naší celé sítě, nicméně zákazníci, obzvlášť pravidelní cestující, se vždy mohou těšit na něco nového. Pozitivní zpětná vazba jenom svědčí o úspěchu našeho vinného programu,“ vysvětlil Clark.

Emirates klade velký důraz také na vína z Burgundska a nakupuje přímo od exkluzivních Grand Cru vinic, jako jsou Chevalier-Montrachet, Charmes-Chambertin a Échezeaux.

Díky dlouholetým vztahům letecké společnosti s producenty vína má nyní Emirates přístup k jedněm z nejvzácnějších a nejexkluzivnějších vín. V roce 2015 nakoupila Emirates 2 000 krabic s láhvemi vín z regionu Corton-Charlemagne Grand Cru, což odpovídá zhruba 10 % celkové produkce regionu. Zdejší vína jsou považována za nejlepší burgundská bílá vína.

Mezi dalšími přírůstky ve vinných sklepích Emirates najdeme například kvalitní italská vína jako Solaia a Ornellaia pro první třídu a velmi žádané toskánské víno Tignanello, které bude v nadcházejících letech součástí nabídky v byznys třídě.

Emirates nadále nakupuje také v dalších hlavních vinařských oblastech včetně Austrálie, Nového Zélandu, Argentiny a Jižní Afriky. Tato vína najdeme v regionálně přizpůsobených vinných listech.

Vinný příběh Emirates

Emirates vybírá víno velmi pečlivě. Strategie je zdokumentována v novém krátkém filmu, který je možné zhlédnout také na širokoúhlých obrazovkách zábavního palubního systému ice. Emirates v klipu prezentuje své vztahy s nejlepšími vinicemi světa. Sledujte na ice nebo online na https://youtu.be/rqCzCKNb6y4.