Emirates SkyFresh uchovává čerstvost netrvanlivého spotřebního zboží při letecké přepravě

Emirates SkyCargo, nákladní divize společnosti Emirates, představila Emirates SkyFresh – sadu řešení, která napomáhá udržovat čerstvost netrvanlivého spotřebního zboží během letecké přepravy.

Emirates SkyFresh zajišťuje, aby si netrvanlivé zboží jako ovoce, zelenina, čerstvé ryby a mořské plody, maso nebo květiny udrželo svoji čerstvost během letecké přepravy. Pro zachování chladicího řetězce proto propojuje svou nejmodernější dubajskou infrastrukturu nákladní dopravy Emirates SkyCargo, moderní flotilu osobních i nákladních letadel s širokým trupem, zkušený personál a řadu inovativních řešení. Jedním z nich je například zbrusu nový chladicí box s ventilátory.

Emirates SkyFresh sestává z Emirates SkyFresh, Emirates SkyFresh Breathe a Emirates SkyFresh Active, jež budou nabízet různé úrovně ochrany chladicího řetězce pro jednotlivé netrvanlivé produkty. Základní koncept Emirates SkyFresh je určen pro ovoce a zeleninu náchylné na teplotní změny. Toto zboží bude prostřednictvím rampy rychle převezeno, přičemž jeho termoregulaci zajistí přikrývka Emirates SkyCargo White Cover. Emirates SkyFresh Breathe se pak zaměřuje na ochranu teplotně náchylných netrvanlivých produktů, jako jsou řezané květiny, krájené ovoce
a zelenina či čerstvé ryby. Emirates SkyFresh Breathe zahrnuje i prioritní odbavování nebo využití chladicího boxu Emirates SkyFresh s ventilátory. Emirates SkyFresh Active nabídne, díky speciálním kontejnerům umožňujícím kontrolu teploty, při letecké přepravě nejvyšší ochranu netrvanlivému zboží, které není schopno odolat teplotním rozdílům.

Chladicí box Emirates SkyFresh s ventilátory

Chladicí box Emirates SkyFresh s ventilátory je nejnovější inovací Emirates SkyCargo pro ochranu chladicího řetězce. Chladicí box pomáhá zachovat čerstvost netrvanlivých produktů vyžadujících stálou cirkulaci čerstvého studeného vzduchu. Během letecké přepravy udržuje nejen stálou teplotu, ale obsahuje i systém přivádějící čerstvý vzduch zvenčí. Ten je čištěn pomocí specificky navržených filtrů, zchlazen a následně veden a cirkulován v chladicím prostoru, kde je teplotně náchylný náklad uložen. Chladicí box z hliníku a polyuretanových izolačních panelů unese až 16 tun. Umožňuje uskladnění různých typů nákladu, včetně palet, umístěných v nákladovém prostoru trupu letadla či v jednotce nakládacího zařízení (ULD) na dolní palubě.

Globalizace v gastronomii a ekonomický přínos

Přeprava netrvanlivého zboží je důležitou součástí obchodní strategie Emirates SkyCargo. Lidé po celém světě projevují vzrůstající zájem o mezinárodní kuchyni, rozličné chutě a produkty z různých zemí a regionů. V souladu s tímto trendem se v gastronomii objevuje více mezinárodních pokrmů. Netrvanlivé suroviny z nejrůznějších koutů světa jsou proto přepravovány stále častěji letecky, což zaručuje, že výrobky v krátkém čase dorazí na místo určení čerstvé.

V roce 2016 Emirates SkyCargo ve své globální síti čítající více než 150 destinací zajistilo letecký transport téměř 400 000 tun netrvanlivého zboží. Produkty zahrnovaly například lososy z Norska, jahody z Kalifornie, květiny z Ekvádoru, maso z Austrálie, manga z indického subkontinentu a víno nebo sýry z Francie. Emirates SkyCargo významně přispívá k rozvoji světového obchodu s netrvanlivými potravinami i k místnímu vývozu.

Od roku 2015 přepravilo Emirates SkyCargo více než 20 000 tun netrvanlivého zboží exportovaného z USA do dalších částí světa. Mezi nejdůležitější severoamerické vývozní artikly patří třešně ze Seattlu, humři z Bostonu, ovoce a zelenina (jahody, avokáda a chřest) z Kalifornie, maso z Texasu a pomeranče z Floridy. Toto zboží je v síti Emirates SkyCargo přepravováno do své cílové destinace napříč šesti kontinenty.

Obdobným způsobem pomáhá dopravce s vývozem australských potravin od vepřového masa až po sýr na Blízký východ a do dalších částí světa. Více než 4 000 tun ovoce a zeleniny je každý měsíc prostřednictvím Emirates SkyCargo přepravováno z Indie na Blízký východ i mimo něj. Dopravci přivážejí zejména čerstvé řezané květiny z Nairobi v Keni a Quita v Ekvádoru do Amsterdamu.

Emirates SkyCargo provozuje moderní flotilu 259 letadel s širokým trupem, včetně 15 nákladních: 13 Boeingů 777-FS a 2 kusů B747-400ERFs. Letecká společnost se může pochlubit nejmodernějším vybavením pro zachování chladicího řetězce v Emirates SkyCentral, uzlech nákladní dopravy na letištích  Dubai International a Dubai World Central. Tyto centrály disponují více než 25 000 m2 vyhrazenými pro úložný prostor s kontrolovanou teplotou a speciálními mrazírenskými kamiony nepřetržitě provozovanými mezi letišti Dubai World Central a Dubai International.