Cestující Emirates mohou u nástupu do letadla poprvé využít biometrickou identifikaci

Emirates opět posouvá technologické hranice a stává se první leteckou společností mimo Ameriku, která získala od Celní ochrany hranic USA (CBP) povolení pro nástup do letadla pomocí biometrie.

Cestující létající z Dubaje do kterékoli z 12 destinací Emirates v USA budou moci brzy využít technologii rozpoznávání obličeje na odletových branách, čímž se zkrátí doba potřebná k ověření identity na dvě sekundy nebo méně. Předběžná registrace není nutná, cestující se mohou také rozhodnout, zda tuto technologii použijí, nebo ne. Společnost Emirates biometrické záznamy svých zákazníků neukládá – všechna data jsou bezpečně spravována CBP.

Tato biometrická technologie měla svou premiéru na odletových branách letů Emirates z Dubaje do New Yorku a Los Angeles v období hlavní sezóny v červenci a srpnu, v USA již v červnu ve Washingtonu D.C. u nástupu na let do Dubaje. Výsledky byly povzbudivé, během některých letů byla dosažena 100% účast při biometrickém nástupu do letadla, a nemusela tak proběhnout žádná manuální kontrola. Letecká společnost očekává, že do konce roku zpřístupní boarding pomocí biometrie pro všechny své destinace v USA, jakmile bude zařízení dostupné.

Jak biometrický nástup do letadla funguje? U odletové brány systém vybere fotografii cestujícího, která je v reálném čase porovnána s galerií CBP, čímž se přibližně za dvě sekundy ověří totožnost osoby. Systém ale nemusí fungovat pro ty, kteří již déle do USA necestovali nebo jejichž fotografie nejsou v galerii CBP. Ti se identifikují před nástupem do letadla klasicky pomocí cestovního pasu.

Abdulla Al Hashimi, viceprezident divize Emirates Group Security, uvedl: „Cílem je pomoci našim zákazníkům cestovat bez papírových dokladů, bez nutnosti cestovních pasů a průkazů totožnosti. Biometrický nástup do letadla je dalším krokem ke zefektivnění procesů pomocí digitální technologie, což našim zákazníkům šetří čas i nervy. V současnosti komunikujeme s úřady několika zemí, abychom zvýšili přijímání zabezpečení technologie rozpoznávání obličeje. O to všechno se zasazujeme s vědomím, že bezpečnost zůstává naší prioritou číslo jedna.“

Letecká společnost očekává zavedení nové biometrické technologie na všech svých cílových letištích v USA. Emirates v současné době létá do 12 amerických měst: New York, Newark, Boston, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, San Francisco, Seattle, Washington, D.C., Orlando a Fort Lauderdale.

V říjnu loňského roku Emirates jako první na světě kompletně integrovala využívání biometrických technologií při odbavení svých cestujících na mezinárodním letišti v Dubaji. Díky novým biometrickým touchpointům se cestující mohou po letišti pohybovat hladce a bezproblémově.